התאונה ותוצאותיה

 

בימים עברו, תאונת דרכים אשר תוצאותיה היו פגיעות קשות במעורבים בתאונה והוכחה אשמתו של נהג המעורב בתאונה, הביאה לענישה שברובה הסתפקה בפסילת רישיון בפועל של מספר חודשים, פסילה על תנאי וקנס כספי.

נקודת המפנה חלה בשנת 2011 . נערה בשם שחר גרינשפן שהייתה אז כבת שתים-עשרה נפגעה אנושות בתאונת דרכים כשנהג באוטובוס זעיר עלה על אי התנועה בו עמדו שחר וחברתה ופגע בהן עם חזית האוטובוס. כתוצאה מהתאונה נחבלה שחר חבלת ראש קשה ביותר. נגרמו לה שברים בגולגולת, בצקת מוחית ודמם סובדוראלי. היא הובהלה לבית החולים, שם נזקקה לניתוח ראש דחוף. לאחר התאונה הייתה שחר נתונה בסכנת חיים. בהמשך מצבה הרפואי התייצב, אך במשך חודשים ארוכים הייתה במצב צמח . היא אושפזה במשך שנה בבית חולים ובמרכז שיקומי, עברה עשרות טיפולים, ניתוחים, והתערבויות רפואיות אחרות שנועדו לשפר את מצבה עד שהתייצב מצבה כשהיא מצויה במצב הכרה מינימאלי , מתקשרת עם הסביבה באמצעות מצמוצים, נקבעו 100% שיעורי נכות והיא מרותקת למיטה ולכיסא גלגלים וזקוקה לעזרה מלאה בכל הפעולות היומיומיות.

מתברר שהנהג הדורס נהג תחת השפעת אלכוהול כשרמת האלכוהול בדמו הייתה פי ארבע מהמותר . כנגד הנהג הדורס הוגש כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בגין נהיגה בשכרות, נהיגה בקלות ראש וגרימת תאונה בה נפגע אדם חבלה של ממש ונגרם נזק.

הנהג באמצעות בא כוחו הגיע להסדר טיעון עם התביעה המשטרתית אותו קיבל בית המשפט במלואו ולפיכך נגזרו על הנהג עונש של פסילת רישיון נהיגה לשש שנים, ופסילה נוספת לתקופה של עשרה חודשים על-תנאי למשך שלוש שנים, כשהתנאי הוא שלא יעבור אותה עבירה בה הורשע או עבירות מסוימות אחרות; תשלום קנס בסך 1,000 שקלים, ועונש של שישה חודשי מאסר על-תנאי למשך שלוש שנים, שלא יעבור עבירה של נהיגה בשכרות, נהיגה בפסילה או ללא רישיון נהיגה. כמו כן קבע בית המשפט, כי הנהג יבצע שירות לתועלת הציבור בהיקף של 600 שעות, במסגרת בית החולים השיקומי.

בני משפחתה של שחר גרינשפן שלא שותפו בהליך על ידי התביעה המשטרתית עתרו לבג”צ בעתירה לביטול הסדר הטיעון בהיותו מקל באופן קיצוני עם הנהג.

אמנם בג”צ דחה את העתירה ואולם האירוע בכללותו השפיע השפעה קיצונית על אופן התנהלותם של התביעה המשטרתית ובתי המשפט בתאונות דרכים שתוצאתן קשה . מאז ,”אימת גרינשפן” מרחפת על התביעה ובתי המשפט אשר החמירו את הגישה העונשית כלפי נהגים המורשעים בגרימת תאונת דרכים שגרמה לחבלות של ממש למעורבים. כתוצאה מכך, בתאונות קשות, נגזרו על נהגים עונשים מאסר בפועל, לעיתים מאסר לריצוי בעבודות שירות ופסילת רישיון הנהיגה לשנים רבות.

סיפור שהיה

כנגד נהג הוגש כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בו הוא נאשם בכך שכשנהג בכביש בין עירוני , נהג ברשלנות, איבד שליטה על רכבו, חצה שטח הפרדה בנוי, וגרם לתאונת דרכים במסגרתה התנגש עם רכבו ברכב אחר עם נהג מעורב שנסע בנתיב הנגדי ממולו. כתוצאה מהתאונה, נגרמו לנפגע חבלות של ממש ובהן שברים בצלעות, שבר של עצם הירך משמאל, הוא הובהל לבית חולים במצב קשה, כשהוא מורדם ומונשם, נזקק לסדרת ניתוחים לקיבוע השברים ולשיקום נשימתי ונוירולוגי.

לאחר שהורשע על פי הודאתו, גזר עליו בית המשפט לתעבורה מאסר על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים; פסילה בפועל של רישיון הנהיגה למשך 11 חודשים, כאשר הפסילה סווגה כך שהמשיב יהא רשאי לנהוג על במת הרמה במסגרת עבודתו; פסילה על תנאי של 6 חודשים למשך 3 שנים; על הנהג הוטל לבצע שירות לתועלת הציבור בהיקף 250 שעות; צו מבחן למשך שנה; פיצוי בסך 2,000 ₪ לנפגע וקנס בסך 500 ₪.

המדינה לא השלימה עם עונש זה וערערה על קלותו לבית המשפט המחוזי.

בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור והחמיר בעונשו של הנהג.

בית המשפט הדגיש כי מאחר שנגע תאונות הדרכים הולך וגובר, ומדי יום אלו גובות קורבנות רבים בגוף ובנפש, נקבע לא אחת בפסיקת בית המשפט העליון, כי על בתי המשפט למלא את חלקם במלחמת החורמה בתופעה זו, בדרך של הטלת ענישה מחמירה ובלתי מתפשרת, לא רק במקרים של גרימת מוות בתאונת דרכים, אלא גם במקרים בהם נגרמים חבלות ופציעות חמורות, לעתים בלתי הפיכות, הפוגעות באופן קשה באיכות חייהם ובבריאות נפשם של נפגעי התאונות ובני משפחותיהם.

בהתייחסו למקרה שלפניו קבע בית המשפט כי הנהג נהג ברשלנות במידה כזו שהביאה אותו לאבד שליטה על רכבו, סטה מנתיב נסיעתו, חצה שטח הפרדה בנוי, ועבר עם רכבו לנתיב הנגדי, שם פגע ברכבו של הנפגע שאתרע מזלו ונהג מולו אותה עת. במצב דברים זה, נוכח העבירה של חוסר שליטה ברכב והנסיבה של חציית שטח הפרדה בנוי יש מקום לקבע כי רף הרשלנות בעניין שלפניו הוא לכל הפחות בינוני.

מידת הפגיעה בנהג המעורב מחייבת החמרה בענישה ולפיכך החמיר בית המשפט המחוזי בעונש ותחת שירות לתועלת הציבור קבע כי הנאשם ירצה עונש מאסר בן ארבעה חודשים שירוצה בעבודות שירות וכי עונש פסילת הרישיון בפועל יורחב לתקופה בת שלושים חודשים. יתר מרכיבי העונש נותרו על תילם.

משרדנו יכול לעזור: 03-7169977